De belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Vilnius

Litouwen heeft een rijke en complexe geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. In dit blog zal ik de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Litouwen bespreken en uiteindelijk een top 5 samenstellen.

De geschiedenis van Litouwen begint met de vestiging van de Baltische stammen in het gebied in de 2e millennium voor Christus. In de Middeleeuwen was Litouwen een machtig Grootvorstendom dat zich uitstrekte over delen van het huidige Oost-Europa. De geschiedenis van Litouwen werd sterk beïnvloed door de invloed van de Sovjet-Unie en de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is Litouwen een onafhankelijke republiek en een lidstaat van de Europese Unie en de NAVO.

Hieronder vind je een top 5 van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Litouwen:

 1. Vestiging van het Grootvorstendom Litouwen (13e eeuw):
  Het Grootvorstendom Litouwen ontstond in de 13e eeuw en groeide uit tot een machtig rijk dat zich uitstrekte over delen van Polen, Rusland en Oekraïne. Onder het bewind van Groothertog Vytautas de Grote bereikte Litouwen zijn grootste territoriale omvang in de 14e en 15e eeuw.
 2. Litouwen onder Poolse heerschappij (1569-1795):
  In 1569 werd Litouwen geïntegreerd in het Pools-Litouwse Gemenebest, een unie van twee staten die tot 1795 duurde. Tijdens deze periode had Litouwen een invloedrijke rol in de Poolse politiek en cultuur.
 3. Onafhankelijkheid van Litouwen (1918):
  Op 16 februari 1918 verklaarde Litouwen zich onafhankelijk van Rusland. Litouwen werd echter al snel geannexeerd door de Sovjet-Unie en was onderdeel van de USSR van 1940 tot 1990.
 4. Litouwen herwint de onafhankelijkheid (1990-1991):
  In 1990 werd Litouwen de eerste Sovjetrepubliek die zich onafhankelijk verklaarde van de Sovjet-Unie. Na een geweldloze strijd voor onafhankelijkheid werd Litouwen in september 1991 erkend door de internationale gemeenschap.
 5. Toetreding tot de Europese Unie en de NAVO (2004):
  In mei 2004 trad Litouwen toe tot de Europese Unie en de NAVO. Dit was een belangrijke stap voor Litouwen als jonge democratie en een belangrijke erkenning van zijn plaats in Europa.