De musea in Vilnius

Welke musea te bezoeken als je in Vilnius bent?

Vilnius, de prachtige hoofdstad van Litouwen, is niet alleen bekend om zijn rijke geschiedenis en architectuur, maar ook om zijn indrukwekkende verzameling musea. Van kunst tot geschiedenis, er is voor ieder wat wils in deze stad. In deze blog zullen we de top 5 musea in Vilnius benoemen die je niet mag missen tijdens een bezoek aan deze stad.

 1. Nationaal Museum van Litouwen
  Het Nationaal Museum van Litouwen is een van de grootste en belangrijkste musea van het land en biedt een uitgebreid overzicht van de geschiedenis en cultuur van Litouwen. Het museum heeft een uitgebreide collectie van archeologische vondsten, historische kunst, textiel, numismatiek en etnografie. Er is ook een apart gedeelte gewijd aan de geschiedenis van Vilnius, waardoor dit museum een must-see is voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de stad en het land.
 2. Museum voor Toegepaste Kunsten en Design
  Het Museum voor Toegepaste Kunsten en Design is gevestigd in een prachtig gerestaureerd 18e-eeuws paleis in het hart van de oude stad van Vilnius. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van Litouwse kunst, design en ambachten, variërend van meubels en keramiek tot textiel en sieraden. Het museum biedt ook regelmatig wisselende tentoonstellingen en evenementen, waardoor het een bezoek waard is voor zowel kunstliefhebbers als designfanaten.
 3. Museum van Genocide Slachtoffers
  Het Museum van Genocide Slachtoffers is gevestigd in een voormalig KGB-hoofdkwartier en is gewijd aan de slachtoffers van de Sovjetbezetting in Litouwen. Het museum toont de wrede en gewelddadige behandeling van de Litouwse bevolking tijdens de bezetting en de manier waarop het regime dissidenten en tegenstanders van het regime arresteerde, ondervroeg, martelde en executeerde. Hoewel het een confronterend museum is, is het een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Litouwen en de stad Vilnius.
 4. MO Museum
  Het MO Museum is een van de nieuwste en meest opwindende musea van Vilnius en biedt een indrukwekkende collectie van moderne en hedendaagse kunst. Het museum heeft een gevarieerde collectie van Litouwse en internationale kunst, variërend van schilderijen en beeldhouwwerken tot fotografie en videokunst. Het museum bevindt zich net buiten het historische centrum van de stad, maar is zeker de moeite waard om te bezoeken.
 5. Kunstcentrum Tėvynės Sąmonės
  Kunstcentrum Tėvynės Sąmonės, wat zich vertaalt naar “Bewustzijn van het Vaderland”, is een interessant museum gewijd aan de kunst en cultuur van Litouwen.